עגלת הקניות שלי

מורינגה לשימושים תעשייתיים וחקלאיים

מורינגה לשימושים תעשייתיים וחקלאיים

במחקר שנעשה בסוכנות לאנרגיה אטומית בוינה, אוסטריה בחנו את הפוטנציאל הטמון במורינגה המכונפת לשימושים תעשייתיים וחקלאיים. 

צמח ה-Moringa Oleifera Lam , המכונה גם Moringa pterygosperma Gaertner, ובעברית, מורינגה מכונפת,שייך למשפחה מונוטיפית של שיחים ועץ. הסברה הרווחת היא כי מקורה של משפחת המורינגיים בַאגרָרה ובאּוד אשר במחוז הצפון-מערבי של הודו, דרומית להרי ההימלאיה. השם "שיגֹון" המתייחס למורינגה המכונפת אמנם נזכר ב"סושרוטה סמהיטה", הטקסט האיורוודי שנכתב בתחילת המאה הראשונה לספירה, אך ישנן ראיות המלמדות כי הגידול התרבותי של עץ זה בהודו החל כבר לפני אלפי שנים.

ההודים ידעו כי הזרעים מכילים שמן אכיל והשתמשו בהם למטרות רפואיות. סביר להניח כי פשוטי העם הכירו בערכו של הצמח גם כמזון (גם לבעלי חיים) או כירק. ניתן למצוא גידולים טבעיים של העץ בגבהים של עד 1,000 מטר מעל לפני הים. הוא מסוגל לצמוח היטב על גבעות, אך נפוץ יותר באזורי מרעה ובאגני נהרות. לעץ קצב צמיחה מהיר ונמצא כי הוא צומח 6-7 מטרים בשנה באזורים שבהם ממוצע הגשם השנתי הוא פחות מ-400 מ"מ (Odee, 1998).

בשפה הדראווידית זכה העץ לשמות מקומיים רבים ושונים, אך כולם נגזרים מהשור הגנרי "מורּונגה". באנגלית הוא מוכר לרוב כ"עץ החזרת", "עץ מקל התיפוף", "עץ התמיד", "עץ פסגות מערב הודו" וגם "עץ הצנונית" (Ramachandran et al., 1980).

כיום מגדלים את העץ בכל רחבי המזרח התיכון, וכמעט בכל הרצועה הטרופית. הוא הגיע למזרח אפריקה מהודו בתחילת המאה העשרים.

לניקרגואה הגיע ה"מאראנגו" (שמה המקומי של המורינגה המכונפת) בשנות העשרים של המאה הקודמת כצמח דקורטיבי המשמש בעיקר כגדר חיה.

העץ נהנה מהצמיחה הטובה ביותר באזור הפסיפי של ניקרגואה ושם הוא גם הכי נפוץ, אך ניתן למצאו גם ביערות שונים ברחבי המדינה. כצמח לא מתורבת הוא ידוע ביכולת העמידה שלו במחלות ובתנאי בצורת. בגלל הקשת הרחבה של שימושים אפשריים במורינגה המכונפת, אנו מקיימים תוכנית מחקר נרחבת הבוחנת את הצמח כבר למעלה מעשר שנים, בעזרת מימון מממשלת אוסטריה ומאוניברסיטת הוהנהיים בשטוטגרט. לצמח תכונות יקרות ערך רבות שמעוררות התעניינות מדעית נרחבת. בין התכונות השונות נציין תכולת חלבונים גבוהה של החוטרים והגבעולים, תכולת החלבונים והשמנים הגבוהה של הזרעים, המספר הגבוה של פוליפפטידים בזרעים המסוגלים להיקשר עם moieties (קבוצות פונקציונליות) מרובות, נוכחותם של גורמי גדילה בעלים, והתכולה הגבוהה של סוכר ועמילנים בצמח כולו. עם כל זאת, חשובה לא פחות היא העובדה שחלקים מסוימים של העץ מכילים רעלנים שונים העשויים לפגוע בפוטנציאל שלו כמקור מזון לבעלי חיים או לבני אדם. למען הפשטות והבהירות נתייחס למורינגה המכונפת לאורך מאמר זה פשוט כ"מורינגה".

חשיבותו החברתית-כלכלית המורינגה הוא אחד העצים הטרופיים השימושיים ביותר. הקלות היחסית שבה הוא מתרבה, הן בהתרבות מינית והן בלא מינית, כמו גם העובדה שהוא צורך מעט מים וחומרים מזינים אחרי שנשתל, הופכים את הטיפול בו לפשוט וקל. הכנסתו של הצמח לחווה שיש בה סביבה עם מגוון ביולוגי יכולה להועיל הן לבעלי החווה והן למערכת האקולוגית הסביבתית.

מאפיינים מורפולוגיים ופיסיים

המורינגה היא עץ רב-שנתי הצומח במהירות ויכול להגיע לגובה של 7-12 מטר ולקוטר של 20-40 ס"מ בגובה החזה.

גזע

לרוב הגזע ישר, אך לעתים צורתו מעוקמת. העץ צומח עם גזע קצר וישר המגיע לגובה של 1.5-2 מ', אז הוא מתחיל להסתעף, אבל מסוגל להגיע עד לגובה של 3 מטר.

ענפים

הענפים המשתרעים גדלים באורח בלתי מסודר ולחופת העץ צורה של מטריה.

עלים

העלים המנוצים פעמיים ושלוש פעמים, לסירוגין, גדלים בעיקר בקצות הענפים. אורכם 20-70 ס"מ, צבעם כשהם צעירים אפור-פלומתי, ויש להם פטוטרות ארוכות עם 8-10 זוגות של נוצות שעל כל אחת שני זוגות של עלעלים נגדיים, אליפטיים או דמויי ביצה, ואחד בקודקוד העלה, כולם באורך 1-2 ס"מ, עם בלוטות בבסיסי הפטוטרות והעלעלים (Morton, 1991).

פרחים

הפרחים, בעלי ניחוח נעים ורוחב של 2.5 ס"מ צומחים בשפע כשהם ערוכים במכבדים עם תפרחות חיקיות משתפלות באורך של 10-25 ס"מ. צבעם של הפרחים לבן, או קרם, עם נקודות צהובות בבסיס. חמשת עלי הגביע הכפופים הם מוארכים ודמויי רומח. חמשת עלי הכותרת הם צרים ודמויי מרית. הם מקיפים חמישה אבקנים וחמישה אבקנים עקרים, והם כפופים, למעט הנמוכים שביניהם ( ,Morton .(19913

פירות

הפירות הם תרמילים בעלי שלוש אונות הנתלים מהענפים ואורכם 20-60 ס"מ. כשהם מתייבשים הם נפתחים לשלושה חלקים. כל תרמיל נושא בין 12 ל-35 זרעים.

זרעים

הזרעים עגולים עם קליפה חומה חדירה למחצה. לקליפה עצמה שלוש כנפיים לבנות הפרוסות מלמעלה עד למטה במרחקים של 120 מעלות. כל עץ יכול להצמיח בין 15,000 ל-25,000 זרעים בשנה. המשקל הממוצע של זרע הוא 0.3 גרם והיחס בין הקליפה לגרעין הוא Makkar and Becker, 1997) 75:25). המאפיינים הפיסיים של התרמילים ושל הזרעים מוצגים בטבלה 1.

 
שימושי המורינגה 
איור 1. שימוש בחלקי המורינגה השונים 

צריכת מורינגה על-ידי בני-אדם

העלים הצעירים אכילים ונהוג לבשל ולאכול אותם באותה צורה שמבשלים ואוכלים תרד, או להשתמש בהם להכנת מרקים וסלטים. הם משמשים מקור טוב במיוחד  של פרו ויטמין A, ויטמין B לסוגיו, ויטמין C, מינרלים (במיוחד ברזל) וחומצות האמינו המכילות גופרית מתיאונין וציסטין. הרכב חומצות האמינו בחלבון המצוי בעלים מאוזן היטב (ראו מטה).

התרמילים הצעירים והירוקים טעימים מאוד וניתן לבשל ולאכול אותם ממש כפי שעושים עם שעועית ירוקה. התרמילים טובים במיוחד למאכל אדם בשלב שבו ניתן לשבור אותם מבלי שיוותרו סיבים נראים לעין. בשלב זה הם עשירים בלבנן חופשי. ראשית יש להרתיח את הזרעים כמה דקות כדי להסיר את הקליפה השקופה, ואז לסנן ולאכול.

את הזרעים יש לאכול כשהם ירוקים, לפני שהם מתחילים להצהיב. לקליפה טעם מר ולא מומלץ לאכול אותה. את הזרעים היבשים ניתן לטחון לאבקה שיכולה לשמש לתיבול רטבים. גם את השורשים של צמחים צעירים ניתן לייבש ולטחון לאבקה המשמשת כבסיס לתיבול חריף שטעמו דומה לזה של החזרת. זוהי הסיבה שיש המכנים את המורינגה "עץ החזרת" ( Delaveau and Boiteau, 1980). בישול השורשים בחומץ יניב רוטב חריף וטעים. את הפרחים ניתן לאכול אחרי חליטה או לא מבושלים, כתוספת טעימה לסלט. גם השרף מגזע העץ שימושי כחומר לעיבוי רטבים.

 
טבלה 3.

 

קרוטנואידים בחלקים מורפולוגיים שונים של המורינגה (Becker and Makkar, לא פורסם)
טבלה 4.

 

תכולת ויטמין C בעלי מורינגה משלושה אזורים שונים וממורינגה שגודלה בהוהנהיים מזרעים שהובאו מניקרגואה Becker and Siddhuraju, (לא פורסם)

 

שימושים תעשייתיים בשמן המורינגה

תכולת השמן של זרע שהוצא מקליפתו (גרעין) היא כ-42%. לשמן צבע צהוב בוהק והוא משמש כחומר סיכה למנגנונים עדינים, כדוגמת אלו של שעונים, כיוון שיש לו נטייה קלה להתפרק ולהפוך מעופש ודביק ( Ferrao and Ferrao, 1970; Ramachandran et al., 1980). בנוסף, יכול לשמש כשמן בישול צמחי. השמן ידוע ביכולת שלו לספוג ולהחזיק חומרים נדיפים ולכן שימושי ביותר בתעשיית הבשמים, לייצוב ריחות. תכולת חומצות השומן החופשיות נעה בין 0.5% ל-3% שמן זרעי המורינגה מכיל כ-13% חומצות שומנויות רוויות ו-82% חומצות שומניות לא רוויות. יש לו רמה גבוהה במיוחד של חומצה אולאית (70%) (טבלה 5). שמנים צמחיים אחרים מכילים בדרך-כלל רק כ-40% חומצה אולאית.

 

 
Thionville Laboratories, Inc. New Orleans, USA (March 1994) :ניתוח ערכים בסוגריים: Becker and Siddhuraju, (לא פורסם) 

טיהור מים

זרעי המורינגה מכילים בין 30% ל42% שמן והכוספות המתקבלות כתוצר לוואי של תהליך מיצוי השמן מכילות רמה גבוהה מאוד של חלבונים. חלק מהחלבונים הללו (כ-%1) הם פוליאלקטרוליטים קטיוניים פעילים בעלי משקל מולקולרי של 7000-17,000 דלטון. הפוליאלקטרוליטים הקטיוניים מנטרלים את הקולואידים במים בוציים או מלוכלכים כיוון שלרוב הקולואידים הללו יש מטען חשמלי שלילי. המשמעות של זה היא שהחלבון זה יכול לשמש כפוליפפטיד טבעי בלתי רעיל לסדימנטציה (השקעה) של חלקיקי מינרלים וחומרים אורגניים בתהליך של טיהור מי שתייה, לניקוי שמנים צמחיים, או לסדימנטציה של סיבים בתעשיות המיצים והבירה. כלומר, השמן משמש כחומר מקריש כיוון שכל הזמן נוצרים גשרים טבעיים בין חלקיקי הקולואיד. לעומתו, חומרים מקרישים תעשייתיים כמו אלומינה עלולים להיות רעילים, השימוש הנאות בהם מצריך אנשי מקצוע מוסמכים וברוב המדינות הבלתי מפותחות אין את אמצעי הייצור הנדרשים. בנוסף, החומרים המקרישים התעשייתיים הללו יקרים ומציבים דרישות גבוהות מעתודות המטבע של מדינות מתפתחות.

בסין כבר מכירים את תכונותיהם של הפוליפפטידים הטבעיים המופקים מזרעי המורינגה מזה מאות בשנים. בעקבות השלטון הבריטי בהודו הלך הידע הזה והתפשט לשאר העולם. עשו בו שימוש בהצלחה יתרה הן במצרים והן בסודן לטיהור מי נילוס לצריכת בני-אדם. בתהליך, מסירים את הכנפיים מהזרעים היבשים וטוחנים את הזרעים לאבקה. את האבקה מערבבים עם מים, מנערים למשך כחמש דקות ואחרי כשעה מסננים דרך פיסת אריג צפוף כדי לקבל מים נקיים. שיטה אחרת היא להשרות במים שקית בד המכילה את אבקת הזרעים, בדרך כלל למשך לילה, כדי להביא להקרשה של לכלוכים. לאחר מכן מוציאים את שקית הבד מהמים ויוצקים את המים הטהורים, כאשר החלקיקים שהתקרשו נותרים בתחתית. בשיטה זו ניתן להסיר עד 99% מהקולואידים. נדרש רק זרע אחד לליטר של מים שרמת הלכלוך בהם נמוכה, ושני זרעים לליטר של מים מלוכלכים במיוחד.

בתוכנית "ביומסה" באוניברסיטה הטכנית נערכים מחקרים המשתמשים בזרעי מורינגה בשלב הטיפול האחרון ביחידות טיפול במי שפכים.

בבריכות חמצון, 80% מצריכת החמצן מהמים נגרמים על-ידי אצות חד-תאיות. האצות הללו גם מכילות 40-60% מהחנקן והזרחן המצויים במי שפכים לפני הטיפול. כדי למנוע איטרופיקציה של נהרות או אגמים בעקבות השתחררות של מטענים גדולים של זרחן וחנקן, ניתן להשתמש בזרעי המורינגה כדי להקריש אצות ולהסיר אותן בתהליך של סדימנטציה. ניתן להוציא עד 98% מהאצות בתהליך זה. אחרי סדימנטציה הופכים משקעי מי השפכים לנקיים ושקופים. בנוסף מקטין הטיפול את צריכת החמצן מהמים בשיעור של כ-70% ואת תכולת החנקן והזרחן בהם בשיעור של 60%. את האצות המתגבשות בתהליך הסדימנטציה ניתן לייבש ולכתוש. לחומר הנוצר יש תכולת חלבון של כ-46% וניתן להשתמש בו כתוסף חלבונים לפרות, חזירים, עופות וחסילונים, מה שמוביל להפחתה משמעותית בעלויות האכלת בעלי החיים.

בריכות חמצון מי שפכים בגודל 10 דונם באזורים טרופיים יכולות להפיק עד 80 אלף ק"ג של אצות יובשות בשנה.

לצורך הטיפול הסופי במי שפכים בעיר בת 10,000 תושבים יידרשו כ-960 ק"ג של קמח מורינגה ביום. משמעות הדבר שיש צורך במטע של כאלף דונם  שבו כ-1,100 עצים כדי להפיק די זרעים לטיפול במי השפכים של הקהילה. בגלל הנפח והמשקל הגבוהים של פרח המורינגה, המקשים על האחסון והטיפול בהם, מחלקת הביומסה פיתחה תהליך של יצירת תרכיז של הפוליפפטידים בתהליך של אולטרה- פילטרציה אחרי מיצוי במים ואלכוהול. החומר הנותר אחרי תהליך המיצוי מאפשר למשתמשים להיפטר מ-80% מהמשקל הכולל, תוך שמירה על המאפיינים הפיסיקליים והכימיים המועילים של הזרעים. חשוב לציין כי לחומר הנוצר יש טעם מר שחשוב להיפטר ממנו אם רוצים שבעלי חיים ובני אדם יסכימו לצרוך אותו. את זה אפשר לעשות באמצעות מיצוי נוסף וגיבוש מחדש של הפוליפפטידים. היו שאמרו (Odee, 1998) שאיכויות הפלוקולציה (הפתתה) של המורינגה סטנופטלה (M. stenepetala) גבוהות מאלו של זרעי המורינגה המכונפת. עם זאת, הניסיון שלנו מלמד שאיכות הפלוקולציה/קלריפיקציה (צילול) של זרעי המורינגה המכונפת משתנה מעונה לעונה, ולכן יש לנהוג מידה של חשדנות בממצאים שדווחו על ההשוואה בין המורינגה המכונפת לבין המורינגה סטנופטלה.

 

מעודדי צמיחה

התמצית המושגת מעלי המורינגה בתמיסת אתנול 80% מכילה חומרים מעודדי צמיחה (כלומר, הורמונים מסוג  ציטוקינין). ניתן להשתמש  בתמצית בצורה של תרסיס עלים כדי להאיץ את הצמיחה של צמחים צעירים. השימוש בתרסיס הורמון הגדילה גם יעזור לצמחים להיות חזקים ועמידים יותר בפני מזיקים ומחלות. בנוסף, הורמון הגדילה עוזר להגדיל את תפוקת הפרי של העץ. ניתן להפיק את התמצית בתהליך של כבישה או באמצעות שימוש בטחינה במכשיר אולטרה-טורקס וסינון של 20 גר' של עלים צעירים בנפח כולל של 675 מיל של תמיסת .(Makkar and Becker, 1996) 80% מימית אתנול ריסוס עלי צמחים בתמצית מורינגה שהוכנה באתנול 80% ולאחר מכן דוללה במים הניב כמה השפעות ראויות לציון, ביניהן תוחלת חיים ממושכת יותר, צמח בריא יותר, שורשים, גבעולים ועלים כבדים יותר, פירות גדולים יותר, תכולת סוכר גבוהה יותר ועוד. התמצית גרמה לעלייה כללית של 20-35% בתפוקה, על בסיס נתונים כמו קוטר הגבעול, מספר רב יותר של פקעות, מספר ניצנים, ומספר פירות לניצן(טבלאות 6 ו-7).

טבלה 6

 

 

מקור: Bendona Bose, מחלקה לבוטניקה באוניברסיטת גורקפור 10
בניסוי שבחן את האגירה של כלורופיל נתגלה כי שיעור האגירה הגבוה ביותר מתקיים עם ריכוז תמצית של בין 0.08% ל-0.16%.
טבלה 7.

 

המורינגה כמקור לגזים ביולוגיים

צמחי מורינגה (בגיל 30 יום לערך) נטחנו ביחד עם מים. הסיבים הופרדו באמצעות סינון דרך רשת עם חורים בקוטר 5 מ"מ ואת הנוזל שהופק הוסיפו לריאקטור להפקת ביוגז. עם הזנה ממוצעת של 5.7 גר' של מוצקים נדיפים הגיע הייצור ל-580 ליטרים של גז לק"ג אחד של מוצקים נדיפים. תכולת המתאן הממוצעת של הגז הייתה 81%.

המורינגה כמקור מזון לבעלי חיים

לעץ המורינגה מאפיינים תזונתיים מצוינים, מה שיכול להפוך אותו למקור טוב למספוא טרי לבקר. העלים עשירים בחלבונים, קרוטן, ברזל CSIR, 1992); Chawla et al., 1998; Dogra et al ליסין אמינו בחומצת עשירים והתרמילים ,אסקורבית וחומצה 1975). יתרון חשוב נוסף של המורינגה הוא התפוקה הגבוהה של חומר טרי לשטח יחידה בהשוואה ליבולי מספוא אחרים (ראו מטה; התפוקה של מטעי מורינגה). המורינגה יעילה במיוחד כמספוא לבקר, הן מבחינה כלכלית והן מבחינת התפוקה, במיוחד לנוכח הקשיים שעמם מתמודדים מגדלי הבקר (70% מהעדרים בניקרגואה מצויים בידיהם של חוות ורפתות קטנות), כמו: (1)רמה נמוכה של זמינות מזון לבהמות בעונה היבשה, הנמשכת מדצמבר ועד מאי; (2)היעדר שטחי מרעה גדולים כיוון שהחוות הללו הן לרוב בעלות שטחים קטנים ולא מעובדים; (3)חוסר איזון תזונתי שנוצר בגלל מחסור בחלבונים, בפחמימות ובמינרלים; (4)לאיכרים יש מעט מאוד שליטה על פעילויות ההתרבות של העדר שלהם, הן מבחינת התזמון והן מבחינת שליטה על איכות הזכרים המרביעים.

מרכיבים כימיים. תכולת החלבונים של העלים הטריים איננה משתנה באופן משמעותי ממקום למקום (טבלה 8).

 

 

כפי שכבר ראינו הריסוס בתמצית מורינגה באתנול 80% מגדיל את הנודולציה ואת התפוקה של יבולים שונים. כיוון שצמח המורינגה גדל באופן תרבותי יותר ויותר במלאווי, בקניה, בהודו, בטנזניה ובניקרגואה, חשוב לעשות שימוש נאות בכמות הגדולה של עלים שייריים הנותרים אחרי המיצוי של הרכיב מעודד הצמיחה. כדי לבדוק את האפשרות להזנת בעלי חיים בעלים שעברו במיצוי ובעלים שלא עברו מיצוי, ערכנו ניתוח של הרכב הדגימות, ובדיקה של הנוטריאנטים ושל האנטי-נוטריאנטים שיש בהם ( ,Makkar and Becker

1996). בטבלה 8 מוצג ההרכב הכימי של עלים שעברו מיצוי ושל עלים ללא מיצוי. תכולת החלבון הגולמי בעלי המורינגה שעברו מיצוי הייתה 43.5%, ובעלים ללא מיצוי 25.1%, מה שמלמד ששני סוגי העלים הם מקור טוב לחלבונים עבור בעלי חיים. כפי שניתן לצפות, תכולת החלבון הגולמי והסיבים של העלים שעברו מיצוי הייתה גבוהה יותר מזו של העלים ללא מיצוי בגלל האובדן של שומנים וחומרים מסיסים אחרים בתהליך הטיפול באתנול 80%. (גופטה ועמיתים Gupta et al.,1989) דיווחו על ערך חלבון גולמי של 26.4%, ערך שומנים גולמיים של  6.5%, וערך אפר של 12% בעלים ללא מיצוי, מה שעולה בקנה אחד עם הערכים שנמצאו במחקר הנוכחי. לעומת זאת, גופטה ועמיתיו (1989) דיוחו על רמות גבוהות יותר של  28.8% NDF לעומת 21.9% במחקר הנוכחי, ושל 13.9% ADF לעומת 11.4%. ההבדלים בתנאי החקלאיים-אקלימיים או הגילים השונים של העצים עשויים להסביר את השונות בממצאים, אבל לא שלבי הבגרות השונים של העלים כיוון שבשני המחקרים השתמשו בעלים ירוקים וצעירים.

אנרגיה מטבולית (ME) ונעכלּות חומר אורגני (OMD). שיטת מחקר in vitro של מנקי ואחרים (Menke et al. 1979שימשה כדי לנבא את האנרגיה המטבולית (ME) ואת נעכלות החומר האורגני (OMD) של החומרים (ככל שהערכים המספריים גבוהים יותר כך עולים ערכיו התזונתיים של החומר). הערכים חושבו על סמך הרכיבים הכימיים (חלבון גולמי, שומנים ואפר) שהוצגו בטבלה 8 והגזים שהופקו שנמדדו אחרי 24 שעות שבהן החומרים הותססו בצינורות סגורים, כמתואר במאמרם של מנקי ועמיתיו (1979). ה-MEשל העלים שלא עברו מיצוי הייתה 9.5 MJ/Kg, וה-OMD הייתה 74%. עבור העלים שעברו מיצוי היה ערך האנרגיה המטבולית  9.2 MJ/Kg וערך נעכלות החומר האורגני 75.7%. הערכים הללו היו נמוכים מעט בהשוואה לתערובות טחונות המשמשות בדרך כלל להאכלת בעלי חיים. האנרגיה המטבולית שנמצאה עם שני סוגי העלים הייתה בסדר גודל דומה לזו של מספוא טרי, ואילו תכולת הנעכלות של חומר אורגני הייתה גבוהה בכ-5 אחוז (טבלה 11)

 

 

פריקּות חלבונים

בדיקת מעבדה של פריקות החלבונים הגולמיים במדור העיכול המכונה הֶמסֶס (rumen crude protein  – RDCP degradability) ב-24 שעות של אינקובציה הייתה 44.8% עבור עלי המורינגה במיצוי , ו-48.6% עבור העלים ללא מיצוי. ערכים גבוהים בהרבה של פריקות חלבונים דווחו עבור כוספות זרעים (Krishnamoorthy et al., 1995). נג'י ועמיתים (Negi et al 1989) דיווחו כי פריקות החלבונים בהמסס עבור סוגי מספוא שונים מעצים המכילים טאנין הייתה נמוכה (%16-40). תכולת ה-ADF (סיבי דטרגנט חומצי) של עלי המורינגה במיצוי הייתה 16.3%, ושל העלים ללא מיצוי 11.4%, ותכולת החלבונים של ה-ADF (המכונה גם ADIP) הייתה 13.2% עבור העלים במיצוי , ו-9.8% עבור העלים שלא עברו מיצוי . ה-ADIP מייצג 4.4% מכלל החלבונים הגולמיים בעלים בלי מיצוי , ו-5% מהעלים שעברו מיצוי. חלבון זה אינו זמין לבעלי החיים . תכולות חלבונים גבוהות יותר של ADF שנמצאו בעלי מורינגה במיצוי בהשוואה לעלים שלא עברו מיצוי הן כנראה תוצאה של שקיעת חלבונים מסיסים על- ידי אתנול 80% (האתנול משמש להשקעה של חלבונים מתמיסות ). החלבונים הללו נותרים בשיירים (המכונים "עלים ממיצוי") שנוצרים בעקבות הטיפול באתנול. בדרך כלל החלבונים הללו דווקא כן מסיסים בתמיסת דטרגנט חומצית אולם ייתכן שהטיפול בחום (80 מעלות צלסיוס ) שבו משתמשים כדי לייבש את השיירים בעקבות הטיפול באתנול הפך את העלים לבלתי מסיסים בתמיסת דטרגנט חומצי ( ,Van Soest 1965). נמצא כי 95% מהחנקן בעלי המורינגה זמין בהמסס או במדורי העיכול שאחריה (טבלה 12). ערך זה דומה מאוד לערך הנעכלות בפפסין של העלים, שהיה %Makkar and Becker, 1997) 92). חמישים אחוז מכלל החלבונים בעלי המורינגה במיצוי , ו-47% מהחלבונים בעלי המורינגה ללא מיצוי יכלו להתעכל במעיים (PDI = כלל החלבונים הגולמיים – {RDCP + ADIP}). בתוספי חלבונים שונים (תערובת קוקוס, תערובת זרעי כותנה, תערובת אגוזי אדמה, תערובת סומסום, תערובת חמניות וסובין חיטה ) נעו הערכים הללו בין 0% ל-26%, למעט עבור סובין אורז (45%). מבין סוגי המספוא, לצחר הכחלחל (Leucaena) הייתה כמות ה-PDI הגדולה ביותר (41-58%), אחריו ה-Gliricidia עם %34, וה-Centrosema pubescens עם 32%. בחציר מדגנים נע ה- PDI בין 14 11% לחציר חיטה ו-46% לחציר אורז. הערכים הגבוהים של החלבונים וה-PDI שנראו בשני סוגי עלי המורינגה – במיצוי (50%) וללא מיצוי (47%) – מעידים כי העלים הללו הם מקור טוב לתוסף חלבונים למעלי גירה.

 

 

חנקן לא חלבוני וחנקן מסיס בחומר סותר. רמות החנקן הלא חלבוני (NPN) בעלי מורינגה במיצוי היו 4.7%, ובעלים ללא מיצוי 2.7%. ה-NPN נחשב לחומר המתפרק לגמרי בהמסס. תכולות ה-NPN של תערובת זרעי חוחובה, סויה, חמניה ולפתית, שהוצא מהם  היה במיצוי המורינגה בעלי האמיתי החלבון (Wolf et al. 1994) בהתאמה ,6.9%-ו ,5.0% ,2.9-7.8% ,21-30% היו השומן 20.4% (בחומר יבש), ובעלי המורינגה ללא מיצוי היה ערך החלבון האמיתי 40.8% (בחומר יבש). החנקן המסיס בחומר סותר (pH7בעלים במיצוי היה 3.1%, ובעלים ללא מיצוי 5.9% (עבור החלבון הגולמי הכולל היו הערכים 7.1% ו-23.5%), מה שמלמד כי המסיסות של החלבונים בעלי המורינגה נמוכה ביותר. אל-חתני ואבו-ערב (Al-Kathani and Abou-Arab,1993) דיווחו תוצאות דומות עבור המורינגה רותמית. אחד הגורמים האחראים לפריקות החלבונים הנמוכה בהמסס שאותה מצאנו בעלי המורינגה המכונפת (ראו לעיל) עשוי להיות המסיסות הנמוכה של החלבונים.

תנועת המזון בעיכול. בטבלה 13 מוצגים הקצב (c) והפוטנציאל (b) להפקת גזים כפי שנמדדו עם השיטה של מנקי ואחרים  (Menke et al. ,1979) שיושמה בכדי לבדוק את השפעות עלי המורינגה ממיצוי וללא מיצוי ולבחון את תכולת סיבי הדטרגנט הנייטרלי (NDF) שלהם וחומרי מזון אחרים. הקצב הוא המדד של המהירות שבה החומר האורגני תוסס בהמסס. קצב העיכול המהיר של עלי המורינגה וה-NDF מצביעים על צריכה גבוהה על-ידי בעלי החיים. קצב פירוק הסיבים של עלי המורינגה ממיצוי היה נמוך יותר מזה של העלים שלא עברו מיצוי, אולי בגלל הטמפרטורה הגבוהה (80 מעלות צלסיוס) שבה מייבשים את העלים בעקבות הטיפול באתנול80%. לטמפרטורת הייבוש יכולה להיות השפעה משמעותית על הקטנת הפריקות של הסיבים ועל הפיכת החלבונים לבלתי זמינים לבעלי החיים. כדי לעשות שימוש מרבי בעלים ממיצוי יש לייבש את העלים אחרי הטיפול באתנול בטמפרטורות נמוכות. הפרמטרים של תנועת העיכול (טבלה 13) מלמדים כי הערך התזונתי של עלי המורינגה גבוה כמו זה של מקורות מזון מוכרים אחרים, כדוגמת הצחר הכחלחל ותותי עץ.

 

 

טאנינים וגורמים אנטי-תזונתיים אחרים

פוליפנולים, המוכרים גם כטאנינים, קיימים בשפע בסוגים רבים של צמחים, ובמיוחד בצמחים הגדלים באזורים טרופיים. לצריכתם על-ידי בעלי חיים יש השפעות מזיקות על יכולת ההתרבות ועל בריאותן של החיות.

הם קיימים בתוצרי לוואי שונים של תהליכים חקלאיים-תעשייתיים, כמו בתרמילי שיטת הנילוס (Acacia nilotica), בכוספת זרעי העץ ההודי Madhuca indica, גרעינים מזרעי המנגו (Mangifera indica), דוחן תרבותי (Panicum miliaceum), כוספת Makkar et al., 1990; Makkar and Becker, ) (Theobroma cacao) הקקאו עץ ותרמילי ,Garcinia indica 1998). בעלים שלא עברו מיצוי נמצאו כמויות זניחות של טאנינים (1.4%) וטאנינים מעובים לא נמצאו כלל. תכולת הפנולים הכוללת הייתה 3.4% (טבלה 14). גּוּפטה ועמיתים (Gupta et al., 1989) דיווחו על תכולת פנולים כוללת של 2.7% עבור העלים שלא עברו מיצוי. בריכוז כזה אין לפנולים הפשוטים הללו כל השפעות מזיקות על בעלי החיים שצורכים את העלים. בעלים שעברו מיצוי לא נמצאו טאנינים ותכולת הפנולים שלהם הייתה נמוכה מאוד (1.6%). הטאנינים הם מסיסים בתמיסות אורגניות מימיות כמו אתנול, מתנול, אצטון וכיוב' (Makkar and Singh, 1992) ולכן הטאנינים יהיו קיימים גם בתכשיר המושג בתהליך שבו העלים עוברים טיפול באתנול 80%. העובדה שלא הייתה עלייה בהפקת הגזים אחרי התוספת של פוליאתילן גליקול (ביואסאי של טאנין המבוסס על האינקובציה של מזון בחומר סותר המכיל מיקרובים מקיבת ההמסס; Makkar et al., 1995) מצביעה אף היא על היעדרם של טאנינים בעלים שעברו מיצוי ובאלו שלא מוצו.

דווח גם על קיומה של קבוצה נוספת של גורמים אנטי-תזונתיים בעלי המורינגה ללא מיצוי: הסכרידים החד-סוכריים וסטכיוז שגורמים לגזים אצל חד-קיבתיים. גופטה ועמיתים (Gupta et al., 1989) דיווחו כי התרכובות הללו מהוות 5.6% מהחומר היבש בעלים שלא עברו מיצוי, אבל קיימות בריכוזים גבוהים יותר בקטניות. עם זאת, ניתן להסירן במידה רבה באמצעות השריה ובישול במים ( Bianchi et al., 1983). הגורמים מעוררי הגזים הללו נקבעים אחרי מיצוי באתנול מימי  80% (Williams, 1984; Gupta et al) ולכן לא יהיו נוכחים בעלי מורינגה אחרי מיצוי. גורמים אנטי תזונתיים נוספים שנמצאו בעלי מורינגה ללא מיצוי הם ניטראט (Gupta et al) טריפסין מעכבי של פעילות אותרה (3.1%) ופיטאט ,(1.2%) ספונין ,(4.1%) אוקסלט ,(0.5 mmol/100 g)

(1989). בקטניות ישנם פיטאטים בשיעור של 5%-1, וידוע שהם מקטינים את הזמינות הביולוגית של מינרלים אצל חד-קיבתיים (Reddy et al., 1982).

עלי המורינגה עשירים למדי במינרלים ונוכחותם של אוקסלטים ושל פיטאטים בריכוזים של 4.1% ו-3.1% בהתאמה, וגם כאן נוכחות כזו עלולה להקטין את הזמינות הביולוגית של המינרלים הללו. לספונינים מצמחים מסוימים יש השפעה מזיקה על יכולת הגדילה של בעלי חיים, אבל נראה כי אלו הקיימים בעלי המורינגה הם בלתי מזיקים (לא נראתה פעילות המוליטית), ובני אדם צורכים אותם ללא כל נזק נראה לעין. גליקוזיד ציאנוגני וגליקוזינולטים לא אותרו בעלים (Makkar and Becker, 1997). רוב הגורמים האנטי-תזונתיים שהזכרנו לעיל הם מסיסים באתנול מימי ולכן סביר להניח שלא יהיו קיימים בעלים שעברו מיצוי.

 

 

ניסויים לבחינת השימוש במורינגה כמזון לפיטום בקר. מבחני הזנה נערכו עם עדר בן 24 פריטים. במהלך היום רעה העדר בשדה של  צמחים ממשפחת הקטניות. במהלך הלילה, 12 מבין פריטי העדר (שחולקו לשלוש קבוצות של ארבעה פריטים כל אחת) הוזנו ללא הגבלה  במספוא טרי מהמרעה, ו-12 האחרים הוזנו ללא הגבלה בעלי מורינגה בני 35 יום.
 

 

הקבוצה שניזונה בעלי מורינגה בלילות הראתה עלייה משמעותית יותר במשקל מהקבוצה שהוזנה בלילות במספוא טרי מהמרעה (טבלה 15). מלח מינרלי, מים וכל שאר התנאים היו זהים עבור שתי הקבוצות.

רמות של תפוקת חומר ירוק טרי במטעי המורינגה.

מחקרים שכללו ניסויים רבים נערכו כדי לגלות את הצפיפות המטבית שבה יש לשתול את המורינגה כדי להפיק כמה שיותר חומר ירוק טרי. המרווחים בניסויים נעו בין 1x1 מ' או 10,000 צמחים לעשרה דונם, לבין 2.5x2.5 ס"מ, או 16,000,000 צמחים לעשרה דונם. אחרי שנלקחו בחשבון מספר גורמים שהשפיעו על הנצילות הכוללת, לרבות עלות הזרעים, הפסדי צמחים בגיזום הראשון, ועלות הכנת הקרקע, נמצא כי הצפיפות המטבית באדמות חוליות, מנוקזות היטב ופוריות היא 10x10 ס"מ, או מיליון צמחים לעשרה דונם (טבלה 16).

הצפיפות הסופית, ולכן גם מספר הצמחים, תלויים במטרות הספציפיות של הגידול. לדוגמה, אם המטרה היא להפיק מספוא ירוק עם תכולת חלבונים מרבית ותכולת ליגנין מזערית, הרי שהגיזום צריך להיעשות מדי 33-40 יום. לעומת זאת, אם המטרה היא להפיק כמות מרבית של סיבים ליגנוצלולוזיים לצורך ייצור נייר, אזי זמן הגיזום המטבי יהיה אחרי 6-8 חודשים. משך זמן כזה מאפשר לגזע של הצמח להגיע לקוטר הנדרש, ולאחוז העלים, הענפים הקטנים וקליפת הגזע לקטון, מה שעוזר להגדיל את האחוז של העץ המעוצה, המתאים למטרה.

כיוון שבין קטיף לקטיף המורינגה ממשיכה לגדול, מספר הצמחים לכל 10 דונם קטן באורח דרמטי בגלל קצב הגדילה המשתנה מצמח לצמח. הצמחים מתחרים ביניהם על אור השמש, והצמחים הגדולים יותר מצלים על אלו שגדלים לאט יותר או על הקטנים מהם. בגיל 35 יום, הגובה הממוצע של הצמחים הוא 1.6-2.0 מטרים ולכן התחרות על האור עדיין איננה כה משמעותית. ההבדלים בגבהים בין צמחים בשלב זה נעים בין 10 ל-40 ס"מ.

 
 

אחרי שהושלמו הניסויים הראשוניים, ניסויי ההמשך בוצעו רק עם המטע שבו נמצא המרווח האופטימלי של 1,000,000 צמחים ל-10 דונם. ניסוי זה היה במעקב לאורך תקופה בת 4 שנים, שבמהלכה בוצעו 9 גיזומים ואיסופים בשנה. יש לציין כי מספר גיזומים שנתי גדול זה התאפשר רק בגלל ההקפדה על דישון והשקיה מספקים. ההשקיה הייתה אמנם סדירה ועקבית לאורך כל השנה, אבל נמצא הבדל משמעותי בין כמות היבול בעונה היבשה לבין עונת הגשמים. במהלך העונה היבשה היה היבול לקטיף נמוך עד כדי 45 טון מטרי ל-10 דונם, ואילו בעונת הגשמים הגיע היבול לקטיף אפילו עד 115 טון מטרי ל-10 דונם.

באזורי ניסוי קטנים יותר (10 מ' רבועים) נערכו ניסויים עם צפיפויות של 4 מיליון צמחים ל-10 דונם ועם 16 מיליון צמחים ל-10 דונם.

התוצאות של ניסויים אלה מוצגות בטבלה 17.

 

בקטיף הבא היו ההפסדים עדיין גבוהים מאוד. חישובים הראו שאחרי 4-6 גיזומים חזרנו שוב לכמיליון צמחים ב-10 דונם. אם לוקחים בחשבון את העלות הגבוהה של הזרעים ואת הקשיים הכרוכים בשמירה על מרווחים קבועים של 2.5 ס"מ 2.5 x ס"מ באזורים גדולים, נראה כי מוטב לוותר על הצפיפות הזו. עם זאת, אנחנו סבורים שאם המטרה היא רק למקסם את התפוקה של ייצור ביומסה, לרבות שורשים, הרי שזריעה בצפיפות גבוהה כזו, בעזרת טכנולוגיות הידרופוניות, עשויה להוביל לכמויות עצומות של ייצור ביומסה ל-10 דונם (עד 1,000 טון מטרי ל-10 דונם בשנה). בניסויים עם מיליון צמחים ל-10 דונם ו-9 קטיפים בשנה לאורך 4 שנים, ממוצע התפוקה של חומר טרי היה 580 טון מטרי של חומר טרי ל-10 דונם, מדי שנה, שהם שווי ערך לכ-99 טון של חומר יבש. כמות כזו של חומר יבש מכילה ממוצע של 16.8 טון של חלבונים, 9.9 טון של סוכר, 7.9 טון של עמילן, ו-4.9 טון של שומנים.

כיוון שתכולת הליגנין נמוכה מאוד (כ-%5), כמות ההמיצלולז+צלולוז גבוהה מאוד. תהליך של תסיסה משותפת להפיכת העמילן,

ההמיצלולוז והצלולוז לסוכרים ולאחר מכן לאלכוהול מוליד את הפוונציאל להפקה של יותר מ-20,000 ליטרים של אלכוהול ל-10 דונם, מדי שנה.

אחרי מספר שנים מכילה מסת השורש של המורינגה אחוז נכבד מהמסה הכוללת של הצמח. נדרשים מחקרים נוספים כדי לגלות את מלוא הפוטנציאל  של מסת שורש זו. ככל שידוע לנו, התפוקה של המורינגה במטעים תעשייתיים גבוהה מזו של כל צמח אחר. עדיין צריך להמשיך את הניסויים הללו כדי לגלות האם, בטווח הארוך, פוריות כזו אכן יכולה להמשיך ולהתקיים, ומה הן העלויות. ברור שכדי לשמור על רמת תפוקה כזו בצפיפות המוצעת של 1 מיליון צמחים לכל 10 דונם מדי שנה יידרשו כמויות גדולות מאוד של מינרלים. כמו כן יש לבצע הערכה שיטתית של דרישות הדישון.

מסקנות על המורינגה כמקור להזנת בעלי חיים. תכולת החלבון הגולמי בעלי מורינגה ממיצוי וללא מיצוי גבוהה (43.5% ו-25.1%, בהתאמה) כאשר תכולת החלבונים האמיתיים היא מעל 95%. נמצא כי כ-95% מכלל החלבון הגולמי זמינים במדור ההמסס או במדורי העיכול שאחריו, ואחוז גבוה מהם עמיד בפירוק בהמסס אבל זמין במדורים שאחרי ההמסס למטרות ייצור (חלב). הנתונים הללו מלמדים כי שני סוגי עלי המורינגה הם מקור טוב לתוסף חלבונים עבור פרות חולבות. קצבי עיכול גבוהים של NDF (מדד המהירות שבה המזון/סיב תוסס בהמסס) נמצאו עבור שני סוגי עלי המורינגה. זה מצביע על כך שאיכות הסיב של עלים אלה טובה. ראוי לציין כי קצב פירוק הסיב של העלים שעברו מיצוי היה נמוך באופן משמעותי מזה של העלים שלא עברו מיצוי, והסיבה לכך היא כנראה הטמפרטורה הגבוהה (80 מעלות צלסיוס) שאליה נחשפו העלים בתהליך הייבוש שלהם אחרי הטיפול באתנול 80%. טמפרטורת הייבוש עשויה להקטין באופן ניכר  את הפריקות של הסיב ולהפוך את החלבון לבלתי זמין לבעל החיים בגלל הגדלת ה-ADIP. כיוון שהמטרה שלנו היא להביא לניצול מרבי של עלי מורינגה שעברו מיצוי, ברור שחשוב לערוך ניסויים נוספים שיבדקו באיזו טמפרטורה ניתן לייבש את העלים אחרי הטיפול באתנול מבלי שיווצרו ההשפעות המזיקות הללו. בעלי המורינגה נמצאו רמות זניחות של טאנינים ושל ספונינים, בדומה למה שמוצאים בתערובות סויה. לא נמצאו מעכבי טריפסין ולא לקטינים. תכולת פיטאטים של 3.1% עשויה להקטין את הזמינות של מינרלים עבור חד-קיבתיים.

העלים שמוצו באתנולמימי 80% יהיו עדיין מקור טוב יותר של מזון (תוסף חלבון) כיוון שאין בהם טאנינים, לקטינים, מעכבי טריפסין, גליקוזידים ציאנוגניים, גליקוזינולטים וגורמים מעוררי גזים, ובנוסף יש להם רמות נמוכות של ספונינים ושל פיטאטים.

לחוטרים ולגבעולים יש תכולת חלבון גולמי נמוכה (7% ו-6%, בהתאמה; 40% ו-48% מזה הם חנקן לא חלבוני). כ-78% ו-68% מכלל החלבון הגולמי בחוטרים ובגבעולים, בהתאמה, היו פריקים אחרי 24 שעות בהמסס והחלבון שאינו מסיס בדטרגנט חומצי (חלבון שאינו זמין לבעל החיים) היווה 15% ו-17%, בהתאמה, מה שמלמד על זמינות נמוכה של חלבונים מחוטרים ומגבעולים במדורים שאחרי ההמסס .(Makkar and Becker, 1997כל חומצות האמינו, לרבות חומצות אמינו המכילות גפרית, היו בריכוז גבוה מהרצוי בהשוואה להמלצות של ארגון המזון והחקלאות העולמי, ארגון הבריאות העולמי והאו"ם עבור ילדים בגילים 2-5. הרכב חומצות האמינו החיוניות של עלים אלה היה דומה לזה של הסויה.ראוי לציין שהנתונים שעליהם דיווחנו לעיל מלמדים כי המורינגה היא מקור חלבונים טוב גם לבעלי חיים חד-קיבתיים.

 גרעיני מורינגה ותערובת זרעים טחונים כמזון לבעלי חיים 

את גרעיני המורינגה ניתן לכתוש וניתן להשתמש במיצוי הנוזלים הנוצר כתוצאה מהכתישה כדי לטהר מים . כלומר, מיצוי זה יכול לשמש כתחליף מעשי לגורמי ההקרשה שבהם משתמשים במדינות מתפתחות עבור כימיקלים כמו אלומיניום סולפאט . כיוון שניתן להשתמש בשמן המורינגה לצריכת בני אדם , תמצית הנוזלים של תערובת זרעים (המופקת אחרי מיצוי השמן ) מתאימה לשמש בטיהור מים . השיירים  מהמיצוי עדיין פעילים כחומר הקרשה. בדקנו הרכב כימי, נעכלות של חומר אורגני, אנרגיה כללית ואנרגיה מטבולית, חנקן מתפרק ובלתי מתפרק בהמסס, חנקן לא חלבוני, פריקות של חלבונים בפפסין ונוכחות של גורמים אנטי- תזונתיים בגרעינים, בתערובת הזרעים (גרעינים נטולי שומן) ובשיירים שנוצרים אחרי ההסרה של חומרי הקרשה מסיסים במים מגרעינים ומתערובת זרעים שנלקחו מצמח המורינגה.

בנוסף נתבצע ניתוח של הרכב חומצות האמינו של 4 מקטעים של הגרעינים (Makkar and Becker, 1997). מידע זה, בשילוב עם מה שכבר כתבנו על המורינגה כמזון לבעלי חיים , יסלול את הדרך לשימוש טוב ויעיל יותר בחלקי המורינגה השונים ובשיירים שנוצרים כתוצרי לוואי בתהליך של מיצוי שמן, הורמוני גדילה וחומרי הקרשה, כמזון לבעלי חיים.

מסיסות במים של הגרעינים ושל תערובת טחונה.

ההפסד של חומר יבש מגרעינים ומתערובת טחונה בעקבות מיצוי במים היה 20.5% ו-41.8%, בהתאמה. לקחנו בחשבון את ערכי המסיסות הללו ואת החלבון הגולמי בגרעינים , בגרעינים שעברו מיצוי, בתערובת הטחונה ובתערובת שעברה מיצוי, ומצאנו כי 23.7% מהחלבון הגולמי בגרעינים, ו-33.4% מהחלבון הגולמי בתערובת הלכו לאיבוד במים. 19 מרכיבים כימיים. בגרעינים נמצאו 36.8% חלבונים גולמיים ו-41.7% שומנים. בשיירים שנותרו אחרי מיצוי במים של גרעינים או של תערובת טחונה נמצאה תכולת חלבונים גולמיים של 35.3% ושל 70.3%, בהתאמה. חנקן לא חלבוני (NPN) בגרעינים ובתערובת היה רק% 9 מכלל החלבונים הגולמיים, ולא נמצא כלל בדגימות שעברו מיצוי, מה שמצביע על נוכחות של כמויות גדולות של חלבונים אמיתיים בדגימות הללו.

פריקּות חלבונים

ערך ה-RDCP של הגרעינים ושל התערובת הטחונה היה 64% ו-61%, בהתאמה. ערכים דומים עבור נעכלות חלבון בהמסס דווחו גם עבור כוספת זרעים (Krishnamoorthy et al. 1995). ערך ה-RDCP של הגרעינים ושל התערובת שעברו מיצוי היה נמוך בהרבה (36% ו-28%, בהתאמה). החלבון המסיס בפפסין נע בין 82% ל-91% וה-ADIP היה רק 1-2% לערך .(Makkar and Becker, 1997)

ה-RDCP הנמוך, הערך הגבוה של החנקן המסיס בפפסין , ערכי ה-ADIP הנמוכים – כל אלה מעידים כי רוב החלבונים בדגימות , עם מיצוי ובלי מיצוי, יהיו זמינים לתהליכי העיכול שאחרי ההמסס אצל בעל החיים (PDI של 62-69% מכלל החלבון הגולמי). ה-PDI זמין לבעל החיים למטרות ייצור (חלב). בתוספי חלבון כמו תערובת קוקוס , כותנה, אגוזי מלך, סומסום, חמניה או סובין חיטה נעים ערכי ה- PDI בין אפס אחוז ל-26%, למעט בסובין אורז(%Krishnamoorthy  et al., 1995) (45).

הרכב חומצות אמינו

מבין חומצות האמינו החיוניות, אלו שהיו חסרות בגרעינים, בתערובת הטחונה ובשיירים שנותרו במיצוי במים היו :ליסין, לאוצין, פנילאלנין+טירוזין וטראונין, וזאת בהשוואה לערכים המצוינים בתקן שקבע ארגון המזון והחקלאות העולמי עבור החלבונים. לעומת זאת, רמות חומצות האמינו המכילות גפרית היו גבוהות (טבלה 16). הרכב חומצות האמינו של גרעיני המורינגה ושל התערובת הטחונה היה דומה , כפי שניתן לצפות. הערכים עבור הגרעינים ממיצוי היו גבוהים בהשוואה לאלו של הגרעינים ללא מיצי, וכך גם עבור התערובת שעברה מיצוי, בהשוואה לתערובת הטחונה הרגילה. אחד הגורמים התורמים לערכים הגבוהים של חומצות אמינו בשיירים שנותרו אחרי טיפול במים יכול להיות האובדן של NPN מהדגימות. הרכב חומצות האמינו של החלבונים המסיסים במים והלא מסיסים במים נמצא דומה (טבלה 18).

גורמים אנטי-תזונתיים בגרעינים, בתערובת ובשיירים הנותרים אחרי מיצוי במים. טאנינים, ומעכבי טריפסין ועמילז לא נמצאו בדגימות הגרעינים המטופלים והבלתי מטופלים . תכולת הספונין גם היא לא הייתה גבוהה , 1.1% בגרעינים, 1.4% בתערובת, 0.5% בגרעינים שעברו מיצוי , ו-0.6% בתערובת שעברה מיצוי. הטיפול במים שעברו הגרעינים והתערובת, ששימש למיצוי של moieties פעילות בתהליך של טיהור מים, הסיר כ-50% מהספונינים. רק בדגימות של הגרעינים ושל הגרעינים ממיצוי נמצאה פעילות המוליטית. בדגימות של התערובת והתערובת ממיצוי לא נמצא פעילות המוליטית. תכולות הפיטאטים של דגימות הגרעינים היו גבוהות מאלו שבחלקים הצמחיים (טבלה 19). רמות הפיטאטים היו גבוהות יותר בדגימות של הגרעינים שעברו מיצוי בהשוואה לדגימות שלא עברו טיפול, מה שמלמד שהטיפול במים לא גרם להסרה של הפיטאטים. רמות הפיטאטים שנמצאו בגרעינים שעברו מיצוי היו 3.0%, ואילו בתערובת הטחונה שעברה מיצוי היו רמות הפיטאטים 6.7%. סביר להניח שרמות כאלה הקטינו את הזמינות הביולוגית של מינרלים, במיוחד של אבץ ושל סידן . רמה זו של פיטאטים היא בסדר גודל דומה לזה שנראה בתוספי חלבונים קונבנציונליים אחרים (תערובת פולי סויה –3.23.8%, תערובת לפתית –6.0-7.3%, תערובת חמניות 6.2-9.2%, תערובת בטנים – %Pointillart 1993 ;3.2-4.3). ידוע כי פיטאטים ברמות של 1-6% מקטינים את הזמינות הביולוגית של מינרלים אצל חד- קיבתיים (Reddy  et al., 1982). דווח גם כי נוכחותם של פיטאטים מורידה את הנעכלות של עמילנים וחלבונים (ראו סקירה Thompson 1993(

כפי שניתן לראות בטבלה 19, תכולות הגליקוזידים הציאנוגנים בגרעינים, בתערובת, בגרעינים ממיצוי ובתערובת ממיצוי היו  13.1 ,5.2, 15.3 ו-31.2  mg HCN equivalent/kg, בהתאמה, כאשר נעשה שימוש בביתא- גלוקוזידז לצורך הידרוליזה של גליקוזידים.

כאשר נעשה שימוש בהידרוליזה עצמית נמצאה רמה של 5.0 mg HCN equivalent/kg עבור הגרעינים. רמות הגליקוזידים הציאנוגנים שנמצאו עבור דגימות הגרעינים נמוכות בהרבה ממה שמומלץ בתקנות האיחוד האירופי, כלומר, פחות מ- תערובת עבור 250 mg HCN equivalent/kg-מ ופחות ,ושקדים קסבה כוספות עבור 100 mg HCN equivalent/kg זרעי פישתה. יתרה מכך, לפי התקנות שקבע האיחוד האירופי להזנת בקר, רמות הציאנוגנים בתזונה המלאה לא תעלה על 50 mg HCN equivalent/kg, למעט במקרה של תרנגולות שהרמה הבטוחה עבורן נקבעה על  10 mg HCN

equivalent/kg . באשר לצריכה של בני אדם , ארגון החקלאות וארגון הבריאות העולמיים קבעו רמת בטיחות של  10 mg HCN

 לקמח equivalent/kg20

 

רמות הגלוקוזינולטים (גליקוזידים מכילי גפרית ) בגרעינים, בתערובת ובגרעינים ממיצוי היו 65.5 ,46.4 ו-4.4 µmol/g, בהתאמה.

בתערובת הטחונה שעברה מיצוי לא אותרו גלוקוזינולטים (טבלה 19). רמות הגלוקוזינולטים שאותרו בדגימות הגרעינים והתערובת דומות

Camelina  זרעי ושל (Saini & Wratten 1987; Smith & Dacombe 1987) לפתית תערובת של לאלה Lange et al.,. 1995) sativa). חלק מהגלוקוזינולטים הללו עשויים לתרום תרומה חשובה לטעם ולארומה של המזון, אבל נמצא כי האחרים עלולים לגרום לנזק ויש הסכמה על כך שרמות גבוהות של גלוקוזינולטים אינן רצויות במזון המיועד לצריכת אדם או בעלי חיים (Heaney et al., 1981). הגלוקוזינולטים הללו יכולים לעבור הידרוליזה אנזימתית וכימית כדי להפיק קשת של מוצרים בעלי תכונות אנטי-תזונתיות שעלולות לגרום לעצירת גדילה ולפגיעה ביכולת ייצור חלב או התרבות. עבור חזירים, הערך המגביל שחריגה ממנו עלולה להוביל לעקרות אצל החזיר הוא 4 µmol של גלוקוזינולטים כוללים לגרם מזון, וצריכה יומית של 8 mmol מהתרכובות הללו. בחולדות, דיאטה הכוללת רמות גלוקוזינולטים שעולות על 2.7 µmol לגרם מזון עלולה להגדיל את התמותה ש ל גורים, אולי בגלל ההעברה של תוצרי פירוק הגלוקוזינולטים אל חלב האם. בפרות נראתה עלייה משמעותית במספר הימים בין המלטה להתעברות בעקבות צריכת גלוקוזינולטים יומית של כ-75 mmol לפרה (ראו סקירה: Mawson et al., 1994).

 

לא נמצאו כתמים המעידים על נוכחות אלקלואידים בדגימות הגרעינים או הגרעינים ממיצוי, אבל הם כן נמצאו בגרעינים שהוצא מהם השומן, אולי כיוון שנוכחות של שומנים לא מאפשרת מיצוי מלא של אלקלואידים. בגרעינים שהוצא מהם השומן (התערובת הטחונה )-ו ,0.69 + 0.008 (4) ,0.227 + 0.011(4) :של (+ S.D., n ממוצע) Rf ערכי עם אלקלואידיים כתמים שלושה נמצאו(0.798 + 0.021 ). עצימות הצבע של הכתם עם ערך Rf של 0.69 הייתה הגבוהה ביותר, ולאחריה 0.227 ו-0.798. בדגימה של

התערובת ממיצוי נראה רק כתם אחד עם ערך Rf של 0.78 + 0.01, ועצימות הצבע שלו על פלטות ה- TLC הייתה כמעט זהה לזו שהושגה מהתערובת ללא מיצוי. בעקבות הטיפול במים הוסרה כמות נכבדה של אלקלואידים מהתערובת. 

מסקנות על הגרעינים ועל תערובת הזרעים הטחונה כמזון לבעלי חיים.

בגלל תכולת החלבון הגולמי של התערובת, בהשוואה לגרעינים, בשילוב עם התכונה של מסיסות גבוהה של חלבונים מהתערובת, נראה כי אפשר להפיק מהתערובת הטחונה את חומרי ההקרשה המשמשים לטיהור מים חלבוניים ביעילות רבה. היכולת להפיק רמה גבוהה של חומרי הקרשה חלבוניים פעילים מהתערובת תוכל להוביל לחיסכון כולל משמעותי. בשמן המופק ניתן להשתמש לצריכת בני אדם ולמטרות נוספות כמו תאורה וסיכוך. השיירים הנותרים לאחר מיצוי חומרי ההקרשה מהתערובת יכולים להוות מקור טוב של תוסף חלבון כיוון שיש בהם : (i) תכולת חלבון גולמי גבוהה (70% לערך) אשר כולה בצורה של חלבון אמיתי ; (ii)זמינות גבוהה של חלבון במדורי העיכול שאחרי ההמסס (69% של חלבון כולל ) ונעכלות גבוהה בפפסין ; (iii)היעדות מוחלטת או רמות זניחות של גור מים אנטי- תזונתיים כמו טאנינים , ספונינים, אלקלואידים, מעכבי טריפסין ועמילז , לקטין,גליקוזידים ציאנוגניים וגלוקוזינולטים , וכן (iv)ריכוז חומצות אמינו מכילות גפרית העולה על הריכוז המצוין בהמלצות ארגון המזון והחקלאות העולמי, ארגון הבריאות העולמי והאו "ם עבור ילד ים בגילים 2-5. נוכחות של כ-6.7% פיטאטים עלולה להקטין את הזמינות הביולוגית של מינרלים. השיירים הנותרים אחרי מיצוי של חומרי הקרשה מגרעיני מורינגה שהוצא מהם השומן (תערובת טחונה) יכולים כמה מתערובות הזרעים הקונבנציונליות. זה יכול להיות מקור טוב לחומצות אמינות גפרתיות עבור בעלי חיים מפיקי צמר (כמו עזים, כבשים וארנבי אנגורה ) בדיאטות מעורבות הכוללות רמות מספקות של חומצות אמינו חיוניות אחרות. עם זאת, לפני שמציגים את ההמלצות הללו בפני המגדלים יש צורך לבצע מחקרים בשטח, עם בעלי חיים, כדי לבחון את הפרמטרים השונים כמו גם רעילות אפשרית העלולה לנבוע מגורמים שלא נבחנו במחקר הנוכחי. ראוי לציין כי הנוכחות של רמות גבוהות של חומצות אמינו מכילות גפרית עשויה להעניק לבעלי החיים רמה מסוימת של הגנה כנגד גורמים רעילים כיוון שידוע שהחומצות הללו משפרות את התהליך של ניקוי רעלים בבעלי חיים כשהן פועלות כתורמי מתיל באברים שונים.

גרעיני המורינגה המכונפת שבהם השתמשנו הם מרירים אולם הטעם המריר כמעט נעדר מהם לחלוטין בשיירים שנותרו אחרי המיצוי של חומרי ההקרשה מהגרעינים שהוצא מהם השומן. בדרך כלל מייחסים את הטעם המריר לנוכחות של אלקלואידים, ספונינים, גליקוזידים ציאנוגניים וגלוקוזינולטים – שאת כולם מוציא תהליך המיצוי (ראו טבלה 19), זה מצביע על כך שהטעם המריר לא יהווה מכשול בשימוש בחומר זה להאכלת בעלי חיים. יש לציין שבין המורינגה המכונפת והמורינגה סטנופטלה נמצאה שונות גנטית משמעותית (Odee1998; Muluvi et al., 1999). בחינת הספרות מגלה כי קיימים זנים רבים ושונים שטעם הגרעינים שלהם נע בין מתוק למר במיוחד (CSIR 1962; Dogra et al., 1975). את הגרעינים של חלק מהזנים הללו צורכים בני אדם אחרי קלייה, וטעמם דומה לזה של בטנים (Ramachandran et al. 1980). המחקר שלנו הראה שהרכיבים האנטי- תזונתיים של הגרעינים, או תוצרי הפירוק שלהם, לדוגמה הגלוקוזינולטים שידוע כי יש להם השפעות מזיקות שונות (Mawson  et al. 1994, 1995) עלולים להגיע למערכות של גוף האדם דרך מי שתייה, מה שעשוי ליצור שינויים קליניים או סב- קליניים באברים פנימיים. עובדים באזור זה מודעים לבעיה זו וכבר נעשו מחקרים שבהם האכילו חולדות ועכברים בגרעינים ולא נראו כל תסמיני הרעלה ( ;Barth  et al., 1982 Berger et al., 1984). עם זאת, עדיין יש צורך במחקרים מעמיקים , במיוחד לנוכח העובדה שנעשה היום שימוש בזנים שונים של המורינגה המכונפת.

תודות: ברצוננו להודות לסוקר והולצר, למדינת אוסטריה ולאוניברסיטת הוהנהיים בשטוטגרט על התמיכה הכספית בעבודתנו.

 
*קרדיט למתרגמי המאמר-"החברה להפצת המורינגה" שתורמים רבות להפצת המורינגה בישראל.

 

 אני מעוניין לקבל מידע בדוא"ל

רחוב נמל יפו 28
תל אביב-יפו
מיקוד 6803339

עדכונים ותגובות