נושא המזונות האנטי-אוקסידנטים ותפקידם בנטרול הרדיקלים החופשיים בגוף, הוא נושא חם מאוד בתחום הרפואה הטבעית והתזונה ונמצא מחקרית, כרלוונטי ביותר לטיפול במגוון עצום של מחלות, תופעות לוואי ואנטיאייג'ינג.
בכתבה זה אציג את הבעיה הקריטית שנוצרה במאה ה-21 ואת תפקידם של אותם רכיבים אנטי-אוקסידנטים בנטרול רעלים בגוף. בנוסף, אציע פתרונות ישימים לטיפול ומניעה דרך ניהול אורח חיים נכון ותזונה נכונה ואציג שני מזונות-על רלבנטיים מאוד לנושא-
עץ המורינגה ואצת הספירולינה.
המודעות לתזונה מלאה ומשופעת באנטי אוקסידנטים למניעה ולטיפול במחלות, תופסת תאוצה וחודרת לתודעה הציבורית של קהילת שוחרי הבריאות. גם בקרב הקהילה המדעית כבר קיימת הבנה שזהו אינו טרנד חולף, אלא מידע פורץ דרך שגרר בעקבותיו אלפי מחקרים אשר מסקנתם ברורה- זה פשוט עובד! נשאלת השאלה, האם לתזונה נכונה ומשופעת באותם מזונות אכן יש את היכולת לרפא ולמנוע מחלות? התשובה היא, שברוב המקרים- בהחלט כן! יש בכוחם של האנטי אוקסידנטים המצויים בפירות, בירקות ובתבלינים לחולל פלאים בגוף. למנוע, לעכב ולטפל במגוון עצום של תחלואים בהתאם למצב ההתפתחות של המחלה ומצבו של החולה. ותמיד יפה שעה אחת קודם.
למרבה הצער, הרפואה הקונבנציונלית כמעט ואינה שמה דגש על נושא התזונה בטיפול במחלות ובמניעתן. העיקרון שהוטבע עוד על- ידי הרמב"ם: "יהיו מזונותיך תרופותיך" נזנח, והטיפול הקונבנציונאלי מתרכז כמעט רק בתרופות ובניתוחים. כיום, כאשר המודעות לתזונה מאוזנת ונכונה כבר מגובה בכלים מחקריים אשר נותנים תוקף איתן לאותם תובנות עתיקות, שוב צומחת קרנה של התזונה כמזור, מרפא ומניעה. אחד התחומים המובילים הוא, כאמור, האנטי-אוקסידנטים.
אם נביט סביבנו נוכל להבחין בצורה ברורה בעלייה חדה מאוד של תחלואים ומחלות אוטואימוניות, סכרת, אלצהיימר, דלקות פרקים, פרקינסון, מחלות נווניות, אלרגיות, סרטן ותופעות לוואי קשות, לפעמים לא פחות מהמחלות עצמן, כגון השמנה, דיכאון ולחץ נפשי.
מהו השינוי שחל בעולם הגורם לאותה עליה בתחלואה?
התשובה לכך נעוצה בשתי בעיות עיקריות הקשורות אחת בשנייה, בעיקר באורח החיים המערבי בימינו:
– תזונה לא מאוזנת ובאיכות ירודה. מצב בו אנשים מתים מתת-תזונה עם קיבה מלאה!
– סביבה מוצפת ברעילות. רעילות הנובעת ממזון, מזיהום אוויר, מתכשירי טיפוח וטואלטיקה ועוד.
הרעלים מסווגים לשתי קבוצות:
רעלים פנימיים (אנדו טוקסינים) – הם למעשה פסולת אשר נפלטת במהלך פעילות נורמאלית של תאים כגון חומצת שתן, אמוניה, חומצת חלב, הומאוציטאין ועוד ורעילות שנוצרת מיחסי גומלין של גוף ונפש כתוצאה ממצבי לחץ דיכאון מתח, חרדות וכו'
רעלים חיצוניים (אקסוטוקסינים)- רעלים המיוצרים ע"י האדם כתוצאה מפיתוח תעשייתי של אלפי סוגים שונים של כימיקלים. אלו חודרים לגופינו דרך העור, הנשימה ומערכת העיכול.
סימפטומים לרעילות- דלקות חוזרות, אין אונות, נפיחות, עצירות, אלרגיות, מחלות עור, חוסר חשק מיני, בעיות במעיים, שלשולים, כאבי ראש, סינוסיטיס, הופעת מחלות אוטואימוניות, מחלות מערכת עצבים, מחלות לב, סתימת עורקים, התפרצות סכרת, דיכאון ועוד.
השפעת הרעלים- הרעלים הנספגים בגופינו יוצרים תוצרי לוואי בגוף הנקראים רדיקלים חופשיים. אלו גורמים לחמצון תאים בריאים ע"י גניבת אלקטרון מאותם תאים, בדיוק באותו תהליך כימי אשר גורם להופעת חלודה על גופי מתכת שנקרא תהליך חִמצון-חיזור לחץ כאן לצפיה בסרטון הדמיה שמסביר את התהליך
האנטי אוקסידנטים, מונעי חמצון– האנטי אוקסידנטים הם למעשה תאים המשופעים באלקטרונים עודפים שמצויים בחלק מהפירות, הירקות, והתבלינים אשר דואגים לנטרל את ההשפעה החמצונית של אותם רדיקלים חופשיים, ע"י נתינת האלקטרון העודף שלהם לרדיקלים החופשיים. |
צמחים רבים, תבלינים, פירות וירקות מכילים אנטי אוקסידנטים ברמה זו או אחרת. אך קיימת קבוצת מזונות הבולטת במיוחד בריכוזם של האנטי אוקסידנטים החשובים, זו קבוצת מזונות-העל. צמחים אלו משופעים באנטי אוקסידנטים בצורה בולטת יותר מרוב הפירות והירקות שאנו צורכים בחיי היום יום ועוזרים מאוד בנטרול אותם רדיקלים הרסניים. בכתבה זו בחרתי להתמקד בשני מזונות-העל הרלוונטיים ביותר לנושא. הראשון, הוא עץ המורינגה אוליפרה שהוא מזון-העל האנטי אוקסידנטי החזק ביותר שהתגלה בטבע. המזון השני הוא אצת הספירולינה שהיא מזון-העל בעל הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר הידועים לאדם.
מורינגה אוליפרה, מלך האנטי אוקסידנטים- טבלת ORAC (Oxygen Radical Absorbance capacity) מדרגת את עוצמת הפעילות של האנטי אוקסידנטים בצמחים. עץ המורינגה אוליפרה זכה לאחרונה לדירוג הגבוה ביותר, בין המזונות שאינם תבלינים, העומד על 157,000 נקודות (יותר מפי אחד וחצי מפרי האסאי!) לחץ כאן לקבלת טבלת ORAC מורחבת
בתמונה: מורינגה השוואת ערכים תזונתיים
אצת הספירולינה, מזון-העל של NASA– הספירולינה הינה אצה חד תאית בעלת ערך אנטי אוקסידנטי גבוה מאוד ומצטיינת בעיקר בריכוז תכולת הערכים התזונתיים שלה, ריוכז שהינו כמעט בלתי נתפס. הספירולינה נחקרה רבות ע"י סוכנות החלל נאס"א (NASA) ואף נצרכת ע"י אסטרונאוטים במעברות חלל. מחקרי נאס"א התמקדו בעיקר בתכולת הויטמינים, המינרלים והברזל שבה, שככל הידוע אין שנייה לה בטבע. בנוסף, גילו כי הספירולינה מצטיינת ביכולות טיפול במצבי קרינה ודלקות, בעיות שכיחות מאוד בקרב אסטרונאוטים במשימות בחלל.
צורת צריכה: ניתן לצרוך בכמוסות ומומלץ לצרוך בשייקים. קישור למתכונים
קונטרה אינדיקציות (התנגדויות לתרופות)- הספירולינה מתאימה ומומלצת לרוב רובה של האוכלוסייה, אך אינה מומלצת לחולים הסובלים מפנילקטונוריה (אי סבילות לחומצת האמינו פֵנִיל-אַלַנִין). בנוסף, הספירולינה, בדומה למורינגה, מגבירה ומחזקת את מערכת החיסון. לכן, מומלץ להתייעץ עם רופא כאשר נוטלים תרופות להחלשת המערכת החיסונית.
המלצות בבחירת מוצרים: הדגשים העיקריים הם על מקור חומר הגלם ותווי תקן של המוצר. במורינגה חשוב מאוד שהצמח יהיה ממקור אורגני אשר גודל בתנאים אופטימלים, ללא ריסוסים ודשנים כימיים. בספירולינה חשוב שמקור החומר יהיה ממדינה בה קיים פיקוח קפדני כגון: הוואי, ארה"ב, היות ומגדלים רבים בסין ובהודו מזינים את האצות במזון ירוד ובתנאים סניטרים ירודים העשויים להכיל מתכות כבדות באבקה. האמור לעיל חשוב במיוחד כאשר מדובר בתוספים הניתנים לצורכי חיזוק המערכת החיסונית. בנוסף, חשוב לשים דגש על תווי התקן והיצור של המוצרים כגון GMP, ISO 9001 או ISO 22000 המבטיחים סטריליות של המוצר ואישורי משרד הבריאות.
פתרונות להפחתת הרעילות בגוף:
רשימת עשה |
רשימת אל תעשה |
להעשיר תזונה פירות וירקות אורגנים עשירים באנטי-אוקסידנטים. |
להוריד מהתפריט מזון הגורם לאלרגיה כמו מוצרי חלב, קמח לבן, סוכר לבן, אורז לבן. |
לצרוך תוספים טבעיים ולא מסונתזים שעשירים באנטי אוקסידנטים. |
להוריד מזון מעובד. |
להשתמש ככל האפשר בחומרי טיפוח בטוחים לשימוש שאינם מכילים רעלים כגון S.L.S, פלואוריד במשחות השיניים, אלומיניום בדאודורנטים וכו'. |
להימנע משימוש במוצרי טיפוח, היגיינה וניקיון רעילים . |
שתיית מים מרובה, רצוי מים מינרלים ללא פלואוריד. |
להימנע מחשיפה לעישון ואוויר מזוהם. |
פעילות גופנית להגברת הזעה. |
להימנע ככל האפשר מקרינה כגון: קרינה סלולארית, שימוש במיקרוגל, שהות ממושכת בשמש ישירה |
מדיטציה ויוגה להשקטת הנפש וחווית רוגע מלווה בחשיבה חיובית . |
הימנעות ממחשבות שליליות, לחץ ודיכאון |
הקפדה על שעות שינה. |
להימנע מפעילות ספורט אקססיבית ומשחיקת יתר של הגוף . |
עלינו לקחת אחריות על בריאותנו, על גופנו ועל רכישת ידע. הידע הוא אחד מהכלים העוצמתיים לריפוי.
חשוב שנדע ונקפיד על איכות המים והמזון שאנו צורכים, על שימוש במוצרי טיפוח והיגיינה ללא רעילות ועל ניהול אורח חיים רגוע ונטול לחצים. גוף האדם הינו מכונה מדהימה היודעת להגן על עצמה מנזקי הסביבה. אך גם המכונה המשוכללת ביותר חייבת להיות מוזנת בחומרי ההזנה האיכותיים והבטוחים ביותר. אני מאמינה שדרך מודעות אמיתית ומושכלת, שמירה על גופינו ושילוב אינטגרטיבי של דוקטרינות רפואה עתיקות ורפואה מערבית עכשווית, בכוחנו לשנות את סטטיסטיקת התחלואים לטובתנו. עלינו מוטלת האחריות לעשות שימוש מושכל ומאוזן בין הטבע למדע.
הכותבת היא שרה ברק
מטפלת אינטגרטיבית בעלת קליניקה פרטית עם ניסיון מקיף של 40 שנה בתחום הטיפול, רפואה קונבנציונאלית, רפואה סינית, דיקור, צמחי מרפא ותוספי תזונה.
כיום, מרצה ויועצת בכירה בחברתMoringaVI יצרנית תוספים על בסיס עץ המורינגה ומזונות-על.
לייעוץ ראשוני טלפוני חינם והזמנת הרצאות ניתן לפנות לטלפון-
קליניקה- 09-7494006
נייד- 052-8818842
|
|
|