ההתקף הראשון יופיע לרוב באישון לילה, לגברים יש יותר סיכוי לחלות, לחולים כדאי לישון עוד קצת בכל יום, והאם זה עובר בתורשה? כמה דברים שחשוב לדעת על מחלת המלכים והציידים
אנחנו נוהגים כל הזמן לומר אחד לשני "העיקר הבריאות", אבל מעריכים באמת את המשמעות של האיחול הזה בעיקר כשאנו חשים ברע. אם אינכם חולי גאוט, כנראה שלא שמעתם על המחלה הזו קודם וזאת אחת הסיבות שבכל שנה מצטרפים אלפי חולי גאוט למועדון המתמודדים עם הגאוט. כתוצאה מאותו חוסר מודעות ציבורי אני משתפת בכתבה הזאת שבאה לשפוך טיפה אור על הגאוט ולשנות במקצת את המודעות למחלה.
אם אתם או מישהו מקרוביכם אובחן במחלה, אתם כבר מבינים לבד את המשמעויות הכואבות שלה. מלבד הכאבים והאבחון של הרופא, בוודאי התחלתם לחקור ברחבי הרשת אודותיה ואתם כבר יודעים שרמת חומציות השתן בדם גורמת לכך (יותר מ-6.8 mg/dL ליתר דיוק) ומהם התסמינים שמאפיינים את הגאוט. אבל מה עוד כדאי לדעת? קבלו כמה עובדות מעניינות על מחלת הגאוט.
מחלת המלכים והציידים
מחלת הגאוט היא מחלה עתיקת יומין אשר כונתה בעבר בכינויים אלה מאחר וחלו בה בעיקר אנשים שחיו ברמת חיים גבוהה, שכללה צריכה מרובה של בשר ואלכוהול אשר לא היו זמינים לרוב העם. מאכלים אלו עשויים להעלות את רמת חומציות השתן בדם, ומכאן להוביל להופעת המחלה. ההשערה המקובלת היא שמלך אנגליה הנרי השמיני חלה במחלה, כך גם אסא מלך יהודה וקרל החמישי, ואם נתייחס לימינו אנו אז גם ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל סבל ממנה, ולפי השמועות גם נשיא צפון קוריאה קים ג'ונג-און.
עודף משקל
אחד הגורמים העיקריים להופעת מחלת הגאוט הוא עודף משקל, ואף נחשב למשפיע ביותר. הסיכון לחלות בגאוט עולה באופן ניכר עבור אנשים בעלי BMI גבוה. מחצית מחולי הגאוט אובחנו כבעלי עודף משקל. חשוב מאוד לציין שדיאטות קיצוניות שמביאות לירידה דרמטית במשקל או תקופה של הרעבה מעלים את רמת החומציות בדם ולפיכך את הסיכון להתקפי גאוט חמורים.
גנטי או לא?
"גנטיקה היא רובה טעון אך אורח החיים לוחץ על ההדק"
ישנם גורמים נוספים שעשויים להעלות את רמת החומציות בשתן ולגרום לגאוט: גיל (הסיכוי לחלות עולה עם הגיל), שימוש בתרופות מסויימות, מחלות כגון סוכרת, תזונה לא נכונה, התייבשות וגם גורם תורשתי. ניתן למצוא משפחות בהן ישנם מספר חולי גאוט. צורת ההעברה אינה ידועה במדויק, וככל הנראה מדובר בפגם בכליה שעובר אשר מביא להפרשה בלתי תקינה של חומצת שתן.
אך אם זאת חשוב לציין שאפילו במצבים של גאוט כתוצאה מגנטיקה אורח החיים שלנו יכול למנוע את הופעת המחלה וביכולתנו בעזרת אורח חיים מותאם למנוע את הופעת המחלה.
חומצת שתן גבוהה( (Uric Acid והופעת הגאוט–
את האבחנה לגאוט לרוב יגלו בבדיקות דם כאשר מדדי חומצת השתן יהיו גבוהים מעל 6.8 mg/dL.
חומצת השתן עולה כתוצאה של פירוק חלבונים בגוף(תזונה לא מאוזנת או ספורט מאומץ) במקביל לבעיות בפינוי החומצה ע"י הכליות או המעיים. ישנן כמה דרכים להוריד את חומצת השתן- אימוץ אורח חיים נכון ותזונה דלת פורינים, צריכת 2-3 ליטר מים ביום, שימוש בפורמולות צמחים לטיפול בחומצת השתן ובגאוט, תרופות מסויימות דוגמת האלופורינול ועוד.
אגב, ל-12% מהאוכלוסיה הבוגרת יש רמות גבוהות של חומצות שתן בדם אולם רק חמישית מהם יסבלו מהופעת גאוט או מתסמין כלשהו של המחלה. אך אין זה אומר שהם אינם חשופים לשאר הבעיות הבריאותיות שעודף חומצת השתן עלול לגרום כגון: אבנים בכליות, חסימות כלי דם, הכפלת הסיכוי לשבץ מוחי ועוד. ולכן חשוב לטפל בעודף חומצת השתן גם כשאין גאוט.
האם ישנו טיפול טבעי לגאוט?
בעולם הקדום רוב התרבויות ידעו לטפל בגאוט בצורה אפקטיבית בעזרת צמחי מרפא. כיום עם התקדמות הטכנולוגית והמחקרית צמחי המרפא תופסים תפקיד משמעותי אף יותר ומהווים את הכלי המושלם להתמודד ולמנוע את הגאוט.
כשמחפשים טיפול טבעי לגאוט חובה למצוא מטפל שמכיר היטב את המחלה ואת הטיפול הטבעי בה. בנוסף מומלץ שהמטפל יכיר היטב גם את הטיפול הקונבנצינאלי שניתן לטיפול במחלה במידה והמטופל מטופל בתרופות מערביות. אנחנו מספקים ייעוץ והכוונה ללא עלות ללקוחותינו ומתאימים טיפול טבעי ייחודי לכל מטופל תוך הבנה מלאה של הגאוט ושל התרופות המערביות שניתנות לסובלים מהמחלה.
גברים סובלים יותר
על פי מחקרים, לגברים יש סיכוי גבוה פי 3-4 לחלות בגאוט מאשר נשים. אצל גברים המחלה נפוצה בעיקר בגילאי 35 ומעלה, אך יכולה להופיע גם בגילאי העשרים. בקרב נשים היא עשויה להופיע רק לאחר גיל המעבר והיעלמות הווסת. הופעת המחלה בגילאי הפוריות נדירה אצל נשים, משום שהאסטרוגן המופרש בגופן בתקופה זו מגן עליהן .בקרב ילדים המחלה היא מאוד נדירה.
סיבוכים אפשריים
אם המחלה אינה מטופלת כראוי, היא עלולה לגרור איתה סיבוכים. הנפוצים מביניהם הם אבנים בכליות, נזק למפרקים וטופי (TOPHI). ישנם חולים אשר מגלים שהם חולי גאוט רק לאחר שסבלו מאבנים בכליות. טופי היא תופעה של היווצרות גושים מתחת לעור בשל שקיעה של חומצת שתן באזורים מסויימים בגוף.אולם טיפול הולם שכולל תזונה נכונה וטיפול בפורמולות טבעיות,בהחלט מסייעים לגוף להוריד את רמת חומציות השתן ולמנוע התקפי גאוט.
בלילה, בבוהן
לרוב, התקף הגאוט הראשון יתרחש בלילה בדמות כאבים בבוהן. הסיבה לכך היא שמפרק הבוהן מתקרר בלילה וקור משפיע על התגבשות הקריסטלים בגוף, אולם זה עשוי לקרות בכל מפרק אחר בגוף. מדובר בנפיחות וכאב עצום עד כדי קושי לגעת באזור הכואב, וההתקף עשוי להימשך מספר ימים. בהיעדר טיפול ההתקפים בדרך כלל יחזרו להופיע – הסיכוי הוא של 62 אחוז בשנה הראשונה והוא עולה ל-80 אחוזתוך שנתיים!
מתח ושינה
מתח הוא טריגר להופעת התקפי גאוט. לכן, מומלץ לחולי גאוט לעשות פעילויות שיורידו את רמת הסטרס, בכלל זה פעילות גופנית שגם מסייעת להוריד במשקל. כמו כן, שינה טובה חשובה לא פחות עבור חולי גאוט. שעות שינה איכותיות מחזקות את המערכת החיסונית וממתנות את ההליך הדלקתי בגוף.
לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ מקצועי והתאמת טיפול טבעי לגאוט ניתן לפנות אלינו בטלפון 077-3013439 או היכנסו לאתר גאוט